Avui, 40 alumnes i 4 professors de diversos municipis valencians estan visitant els camps de concentració de Mauthausen i Gusen a Àustria, en el marc del "Dia de l'Homenatge als 667 deportats valencians víctimes del nazisme i feixisme".
Aquesta visita, ha estat promoguda per l'institut, amb el suport de l'Ajuntament d'Oliva, i subvencionada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, té com a objectiu apropar l'experiència memorialista als estudiants, permetent-los conéixer de primera mà els camps de concentració nazis i la història que hi ha darrere.
«La data del 5 de maig coincideix amb la commemoració de l'alliberació del camp de Mauthausen – Gusen el 1945. Durant la Segona Guerra Mundial, 667 valencians entre els quals es coneix que hi havia tres olivers que van patir el terror i les atrocitats comeses pels nazis en aquests camps de concentració» ha declarat el regidor responsable del departament de Memòria Democràtica Josep Escrivà.
Entre els deportats que van patir aquests horrors, es troben els olivers José Auñón Muñoz, Ricardo Pellicer Beneyto i Vicent Cots Ortolà. Tots tres van ser deportats a Mauthausen, i només José i Vicent van sobreviure i ser alliberats el 5 de maig de 1945. Ricardo, per la seua banda, va morir al camp de Gusen el 14 de gener de 1942.
La visita inclou unes xerrades didàctiques i experiències en el camp de concentració de Mauthausen. A més, els alumnes realitzaran treballs i exposicions a l'institut per compartir les seues experiències i reflexions amb la resta de la comunitat educativa.
Aquesta visita educativa pretén sensibilitzar les noves generacions sobre la importància de la memòria històrica i la necessitat de recordar i honrar a les víctimes del nazisme, així com reflexionar sobre la importància del respecte als drets humans i la prevenció de futures atrocitats.