El passat cap de setmana, amb la representació teatral «Un segle d’abismes», la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva va donar per finalitzat el Cicle Anual de Memòria Democràtica, del qual s'ha realitzat la sisena edició. Les activitats i jornades desenvolupades des del 25 de març fins al 22 d’abril han comptat amb la col·laboració i treball conjunt de l’Associació de Famílies Represaliades pel Franquisme d’Oliva (ARFO), l’Associació Republicana de la Safor (ARS) i la Regidoria de Cultura, Música i Biblioteques.

En aquesta ocasió el lema escollit pel Departament de Memòria Democràtica ha sigut «La memòria de les dones» per reconéixer el seu paper durant la guerra civil i la posterior repressió i dictadura franquista. Segons el regidor Josep Escrivà, responsable d’aquest departament, «amb aquest cicle hem volgut donar veu i reconéixer la lluita de totes les dones i les seues famílies per la democràcia, tradicionalment invisibilitzada, i donar a conéixer les tortures i càstics que aquestes havien de patir per la seua condició de dones no alineades amb el règim franquista».

Seguint el mateix marc del cicle anual, el passat 26 de novembre la Regidoria de Memòria Democràtica amb la col·laboració de l’Associació de Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme d'Oliva, ARFO i d’ARS Associació Republicana de la Safor, amb motiu del Dia internacional de l’Eliminació de la Violència contra les dones, van retre un emotiu homenatge a les dones rapades de la comarca víctimes de la dictadura.

La sisena edició del Cicle anual de Memòria Democràtica d’Oliva ha comptat amb la participació d’un gran nombre de veïns i veïnes d’Oliva i poblacions veïnes en els actes commemoratius del 28 de març, Dia de Record i Homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la dictadura i el 14 d’abril, Dia de la Segona República. A més a més, també s’ha inclòs al programa diversitat d’activitat com ara la inauguració de la ruta "Els Camins de la Memòria", la representació teatral «Un segle d’abismes» que va tindre lloc el passat cap de setmana, o l’exposició «Escenaris de Guerra» que estarà disponible fins al 30 d’abril al Museu Casa Maians. Les Biblioteques d’Oliva també s’han sumat a la iniciativa i han oferit un recull de llibres sobre memòria democràtica durant tot el cicle.

Des del Departament de Memòria democràtica han volgut agrair a totes les persones participants i voluntàries, col·laboradores i artistes que han fet possible el cicle anual de memòria democràtica i els quals també han pogut visitar i gaudir del patrimoni històric de la ciutat d’Oliva.

Per la seua banda, Teresa Llopis, presidenta de l’Associació de Famílies Represaliades pel Franquisme d’Oliva (ARFO) ha destacat la importància de continuar treballant des de les institucions i amb la col·laboració de tot el teixit social i associatiu d’Oliva per tal de fomentar la memòria històrica de la nostra ciutat, la cultura local i reconéixer el paper dels nostres avantpassats. «Des d’ARFO treballarem colze a colze amb l’Ajuntament d’Oliva per continuar amb aquest repte que tenim com a poble i com a societat» ha declarat Llopis.