El Ple de l’Ajuntament de Gandia ha celebrat aquest matí la darrera de les sessions ordinàries fins al setembre, quan es dona inici al nou curs polític.

Entre els assumptes més destacats, l’elecció dels representants o consellers de Gandia al ple de la Mancomunitat de Municipis de la Safor-Valldigna. Així, a Gandia li corresponen sis representants; 1 és l’alcalde, José Manuel Prieto, com a membre nat. Els cinc restants, segons els estatuts de l’ens comarcal, s’han de triar en votació secreta i tancada pels membres corporatius. Així, per ordre de votació, els consellers de Gandia seran, amb 13 vots cadascú: Balbina Sendra; Jesús Naveiro; Adrián Vila; Liduvina Gil i Alícia Izquierdo. La votació completa ha quedat de la següent manera: Mar Beltrán (9); Guillermo Barber (9); David Ronda (9); Cristina Moreno (8); Vicent Gregori (8); José Manuel Millet (1) i Juan Carlos Moragues (1).


Obres Pla Edificant al Ceip Roís de Corella


D’altra banda, la regidora d’Educació, Esther Sapena, ha aconseguit l’acceptació (per unanimitat del Ple), del dictamen, inclòs amb urgència, per a la modificació de la delegació de competències de la Conselleria d’Educació en l’Ajuntament de Gandia per a l'execució de l'actuació al CEIP Roís de Corella: «Era completament urgent i necessari introduir la seua aprovació en aquest plenari ja que cal donar resposta el mes aviat possible a la situació que està vivint tota la comunitat educativa d’aquest centre des de fa més d’un any, per l’abandonament de les obres del primer adjudicatari del contracte d’obres, que va obligar a realitzar un expedient complementari d’obres d’emergència atès l’estat en què va quedar el centre i el perill que suposava per als seus usuaris».

L’actuació consisteix en la demolició de l’edifici annex; actuacions al pati amb la realització d’un projecte de renaturalització dels espais exteriors; la reforma dels serveis; rehabilitació de les pistes esportives; creació d’un porxe i d’un tancament... Amb una ampliació del pressupost per a noves actuacions con a conseqüència de noves directrius que exigeixen la instal·lació de climatització i fotovoltaica, que ascendeix a 65.500 euros, i altra ampliació derivada de la necessitat d’incrementar el finançament d’acord amb els preus de mercat aplicables per import de 544.000 euros

«Aquest increment sumat al pressupost inicial d’1.053.000 euros constitueix una nova inversió a la nostra ciutat a través del pla Edificant de vora un milió sisens mil euros, que repercutiran en la millora de la qualitat educativa que el centre Roís de Corella oferirà als xiquets i a les xiquetes de la nostra ciutat».


Manifest per combatre la Lgtbifòbia


En l’apartat «Activitat de control» es donava compte del manifest dels Grups polítics municipals socialista i Compromís: Més Gandia a propòsit de la celebració, el 28 de juny passat, del Dia Internacional de l’Orgull Lgtbiq+:


«EXPOSICIÓ DE MOTIUS


Encara avui l’orientació sexual i la identitat de gènere condicionen la vida de les persones en una societat binària i heteronormativa, que sovint exclou la diversitat sexual i de gènere, i vulnera els drets de les persones LGBTI+. Per això, el 28 de juny reivindiquem el dret de les persones a ser com vulguen ser i a poder viure la seua identitat amb plenitud en totes les etapes de la vida, sense haver de patir desigualtats, discriminacions o violències.

Reivindiquem el dret de la infància a expressar la seua identitat de gènere sense que vinga cap autobús a negar-ne l’existència. El dret d’adolescents i joves a no patir assetjament a l’escola i a expressar-se lliurement en espais de lleure o esportius. El dret a caminar pel carrer sense por, rebre insults ni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà amb la parella. El dret a formar una família amb una persona del mateix sexe i que no et pregunten pel «pare» i la «mare».

El dret a no ser descartat en l’accés a un lloc de treball pel fet de ser una persona trans* i el dret que l’Administració et tracte amb el gènere amb què t’identifiques. El dret d’accedir a recursos i serveis especialitzats. El dret de les persones grans a no haver de tornar a l’armari quan perden la seva autonomia personal i han de viure en una residència.

Uns drets que són fruit de molts anys de lluites i que s’han de defensar dia a dia i des de tots els àmbits, seguint el fil roig de les persones LGBTI+ que el 1969 van liderar la revolta de Stonewall fartes de la repressió policial i de l’exclusió social que patien. De les dones trans* que el 1977 van posar el seu cos davant la policia durant la primera manifestació LGBTI+ que va tenir lloc a Barcelona, en protesta per una llei franquista que criminalitzava el col·lectiu. Del moviment associatiu que durant la dècada dels 80 i els 90 va impulsar campanyes d’educació sexual per a tota la població per aturar el VIH o de les entitats que han persistit durant anys fins a aconseguir l’aprovació de lleis d’igualtat i combatre l’LGBTIfòbia en tots els àmbits de la societat o la llei trans. Totes aquestes fites han fet del País Valencià capdavanter en la lluita a favor de la justícia i els drets humans.

Uns drets que des dels poders públics s’han de preservar a partir del desplegament de les lleis d’igualtat i de polítiques públiques que garantisquen l’accés de totes les persones als recursos i serveis a tot el territori. Uns drets que han d’interpel·lar el conjunt de la societat, perquè s’exercisquen i es defensen de manera col·lectiva.

Aquesta és una jornada per a continuar mobilitzant-se per una societat diversa i respectuosa amb les diversitats de gènere, capaç d’erradicar l’odi i les discriminacions; per a continuar aprofundint en la democràcia i els seus drets.

Hem de treballar per un món d’absoluta tolerància, llibertat i igualtat. S’ha avançat, però es necessita seguir en l’obstinació i això requerix temps, esforç i perseverança. Cal denunciar l’homofòbia, fins i tot si es presenta com a diversió innòcua o un tracte cultural acceptat. És discriminació i devem com a agents responsables lluitar contra ella i obstinar-nos a aconseguir ciutats lliures i igualitàries.

Des de les institucions hem d’assegurar la igualtat efectiva de totes les persones LGTBI i les seues famílies, com a element essencial d’una bona convivència per al progrés i el desenvolupament social.

És la nostra obligació frenar els discursos de l’odi que des de fa algun temps es venen escoltant, fent de mur per a conscienciar a la societat perquè totes les persones sense importar la seua identitat o orientació sexual puguen exercir, sense por i amb respecte, totes les facultats i drets que els corresponen.

Els ajuntaments som les institucions més pròximes a la ciutadania i garants d’una acció local clara per la igualtat i la defensa de la convivència, amb independència de la raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Per tot això, manifestem el següent:

Ens sumem en la defensa nítida del dret a la plena igualtat, a la dignitat i al lliure desenvolupament de la identitat sexual i/o de gènere.
Mostrem el nostre compromís de continuar en la promoció d’actituds i polítiques que afavorisquen la conscienciació social per a un efectiu canvi de mentalitat que erradique les actituds LGTBIfòbiques i el rebuig a estes.
Creiem necessari teixir i aconseguir amplis consensos perquè s’adopten les mesures necessàries, tant legislatives com administratives i d’una altra índole, per a prohibir i eliminar el tracte discriminatori basat en l’orientació sexual o la identitat de gènere en qualsevol nivell de l’Administració i millorar així la legislació vigent.
Manifestem la nostra especial preocupació pels múltiples casos
documentats internacionalment que posen de manifest, encara hui, la
criminalització en alguns països de l’homosexualitat i transsexualitat, privació de drets i discriminació legal, així com la impunitat d’estos crims.
Mostrar la nostra inquietud per les conseqüències que pot tindre per als avanços aconseguits en drets i llibertats al nostre territori la desaparició de la Conselleria d’Igualtat (que inclou les polítiques públiques de Diversitat LGTBI+), anunciada pel futur Consell de la Generalitat. O la desaparició de la bandera de l’arc de Sant Martí, símbol de la lluita pels drets i les llibertats LGTBI+, de les Corts Valencianes.
Traslladar la present Declaració Institucional a la Direcció General d’Igualtat i Política Institucional (Àrea de Ciutadania i Drets Socials) de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Gandia, 28 de juny de 2023»


Tot i no sotmetre’s a votació, el grup municipal del PP ha manifestat el suport al fons del manifest, mentre que el regidor de VOX, José Manuel Millet, ha expressat l’oposició.