El dissabte 4 de febrer de 2023, el Centre Polivalent d’Oliva es va vestir de gal·la per celebrar l’acte que obri les celebracions del Mig Any dels Moros i Cristians d’Oliva, el Nomenament de càrrecs. Més de 400 festers assistiren per acompanyar als qui seran els nous capitans i ambaixadors de la festa. La banda de l’Associació Artístic-Musical d’Oliva (AAMO), va interpretar, en viu, les marxes i pasdobles que acompanyarien els càrrecs fins a l’escenari.

A les 19:30h, Toni Alemany, que va fer de presentador de l’acte, demanava la presència a l’escenari d’Óscar Prieto Ramos, president de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva (FMiCO), per rebre a Rosanna Lloret i Cristina Ureña, capitana i ambaixadora cristiana de 2022, i a Susana  Ferrer i Manolo Aracil, capitana i ambaixador moro de 2022, i Guillem Martínez, abanderat FMiCO 2022. El públic els va aplaudir amb un agraïment sincer pel gran esforç que van fer per mantenir l’entusiasme durant la pandèmia i tornar la festa al carrer amb les Entrades de 2022 que foren un èxit en la seua posada en escena i en participació de públic assistent. 

El primer càrrec de 2023 en pujar a l’escenari fou el xiquet Arnau Pérez Gisbert (2009), membre de la Filà Pirates, i que enguany tindrà l’honor de l’abanderat de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva. Va rebre el diploma de mans de Guillem Martínez, simbolitzant així el traspàs del càrrec que, conforme va dir el president de la FMiCO, és un dels més importants de la festa, perquè obri tots els actes i representa a tots els festers i festeres.

Després fou el torn de l’ambaixador cristià de 2023, Pablo Orquín Pons  (1991), escortat per la seua esquadra, que va alçar els sabres pirates en l’alt per rebre l’ambaixador en els màxims honors. Al seu parlament, Orquín va fer menció al sentiment d’unió i germanor que tots els joves que han crescut dins la festa experimenten: “Són sentiments que brollen al primer cop del bombo suspés com si del teu propi cor es tractara i que et fan marxar i començar a desfilar.”. Es va referir molt especialment a la colla de trabuquers de la seua filà Pirates:  “De tots és sabut que la pólvora corre per la meua sang roja i blanca, i de quan esperava el somni de càrrec hui fet realitat. Des que vaig començar a disparar en festes i més avant convertint-me en el primer tro de la Filà Pirates que va començar a créixer dins de mi la necessitat d’agermanar-me en els meus companys més puritans i que més representen la recreació històrica que interpretem, els “trabuquers” (trabucaires). Va ser en eixe moment, quan, acollit per la germanor festera, s´inicià la meua sensació de voler encapçalar, junt al meu Capità, el bàndol cristià i de formar part de la història de les festes de Moros i Cristians d´Oliva.”. Evidentment, es va referir emocionat a son pare, que és per a ell referent personal i professional i que compartirà amb ell l’experiència del càrrec. Va acabar la seua intervenció citant un poema de Vicent Andrés Estellés  per arengar les tropes a la batalla en la mar. 

Pascual Molla Martínez (1973), fou el següent en fer la seua entrada triomfal com ambaixador moro 2023. Els Mudèjars, la seua filà, l’arroparen amb una explosió d’alegria i confetis. Pascual, es va referir emocionat al seu amic i capità, Jesús, a qui agraeix poder compartir aquesta experiència: “És un honor i una satisfacció poder compartir al teu costat aquesta capitania representant a la nostra comparsa i a la festa dels Moros i Cristians d’Oliva. Es va dirigir a la seua filà Mudèjars per dir-los que “vos farem sentir orgullosos, se que sense vosaltres açò no podria ser realitat, i no us defraudarem”. És clar, també va voler tindre una paraules per a les seues filles i la seua esposa “gràcies per estar ací, gràcies per la vostra ajuda, sempre”. 

Amb els ambaixadors esperant a l’escenari, aplegava el moment dels capitans de 2023, i era el torn d’Enrique Orquín Morell (1961), capità cristià 2023, qui va dir emocionat, que aquesta capitania és una il·lusió compartida, un projecte familiar: “Com cregueu que en sent coma pirata?   I com a pare? Vos dic que desvanit, il·lusionat, satisfet , orgullós i amb molta responsabilitat, i espere estar a la altura de lo que les meues tropes cristianes es mereixen.”. Orquín va posar en el centre el gran paper central que tenen els seus fills en aquesta capitania, essent Pablo, l’ambaixador, el principal impulsor “des del primer moment vas tindre  clar el que volies, ens has contagiat a tota casa i a tots de la teua il·lusió i alegria”, i a Alba, la seua filla “sempre ahí, posant ordre, centrant-nos i estimulant-nos a tos a treballar per la festa i els pirates, protagonista en totes les decisions i sobre tot protagonista en  el meu cor.”. També va tindre paraules d’agraïment per a la seua esquadra Abelardos, els seus amics que sempre l’hi han donat suport en tot. 

L’últim en fer la seua entrada fou Jesús Camarena Bolo (1970), capità Moro 2023. Va començar el seu parlament mostrant com d’orgullós es sent de capitanejar les tropes mores i agraït a la seua Comparsa Mudèjars per haver pensat en ell per al càrrec i va recordar els grans capitans que els Mudèjars han donat a la festa olivera. Dirigint-se als càrrecs cristians, els va donar l’enhorabona i assegurant que “junts disfrutarem aquestes grans festes i capitanies i intentarem que Oliva es senta feliç i desvanida”. Camarena es va mostrar molt autèntic i simpàtic, arrancant molts somriures als assistents. El moment més intens del seu parlament fou quan va recordar sa mare i va agrair a son pare i al seu germà, i a la seua esposa i filles “per estar en tot moment al meu costat”.  

Va tancar el torn d’intervencions Óscar Prieto Ramos, president FMiCO, qui va començar fent una salutació i agraïment “als Festers d’Honor, que són un referent per a nosaltres”. Després de la seua reelecció, aquest era el primer acte de l’actual junta de govern, i va agrair al col·lectiu fester que confiara de nou amb ell i la seua junta de govern, formada per “un grup de gent jove, dinàmic i amb ganes de fer Festa, en majúscules”. I afegia: “Si a una filada li va bé, la festa creix, i eixe és l’objectiu pel que treballem dia a dia”. 

L’acte va concloure amb la interpretació per part de l’AAMO de l’Himne de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva, “Oliva 1990”, pasdoble composat pel Mestre Villar. Després, la celebració va continuar amb el sopar de gal·la i la festa es va allargar fins a altes hores de la matinada, amenitzada per la Banda Aureba, que va interpretar música de xaranga i, com no, marxes mores i cristianes que feren les delícies dels assistents. 

Les celebracions del Mig Any continuaran el dissabte 11 de febrer amb la Despertada amb foc d’arcabusseria pels carrers del Raval i Vila d’Oliva i el tradicional concurs de Putxeros entre filades.