Gandia continua treballant per aconseguir una ciutat més sostenible i eficient a través de diversos projectes. En el mes de setembre, el regidor d'Economia i Hisenda, Salvador Gregori, anunciava l'aprovació de la licitació de la instal·lació de panells solars a edificis públics de la ciutat, un projecte que ja s'ha posat en marxa. Aquest matí ha presentat noves propostes relacionades també amb les plaques solars: l'estudi sobre la seua col·locació en altres edificis municipals; i la creació d'un mapa solar que informarà sobre els beneficis que s'obtindrien davant la implantació d'un panell solar a les teulades dels edificis del terme de Gandia.
El mapa solar pretén convertir-se en una ferramenta que proporcione un càlcul del potencial fotovoltaic dels edificis de sòl urbà del municipi. A més d'assabentar-se sobre el nombre de panells solars que pot acollir una teulada, també s'oferirà, entre altres dates, l'estalvi anual o les emissions evitades a partir de la instal·lació de les plaques. «Serà una eina interna perquè els tècnics de l'Ajuntament puguen planificar adequadament. També estarà disponible per als propietaris o comunitats de propietaris perquè puguen clicar sobre la seua teulada i conéixer la informació», ha explicat Gregori. D'aquesta manera, es dinamitza l'eficiència energètica i es fa un pas més endavant cap a una ciutat més sostenible.
El cost de la licitació del mapa solar és «relativament econòmica», segons ha apuntat l’edil, s'espera que en febrer o març de 2023 ja estiga disponible. D'altra banda, l'Ajuntament està en contacte amb diverses empreses perquè estudíen el potencial fotovoltaic dels sostres dels edificis de titularitat municipal i proposen diverses instal·lacions de plaques solars. «Demanarem subvencions i tractarem que tots els edificis que es puga es col·loquen panells», ha assenyalat. A partir d'aquests nous plantejaments es pretén reduir l'impacte del consum elèctric de la ciutat.
Per ara, els edificis municipals que comptaran amb plaques solars seran el de la plaça del Tirant, el del Mercat Municipal del Prado i el de l'Urbalab Gandia. «Totes aquestes qüestions més noves en l'administració costen. Vam començar fa un any en el projecte i finalment ha vist la llum», ha destacat Gregori. Durant el mes de setembre, el govern va anunciar aquest projecte d'instal·lació les xifres del qual eren prèvies a la recent crisi energètica. «Les dades de retorns, subvencions i els preus actuals són encara més avantatjosos», ha especificat. Així, aquest projecte, junt amb l'estudi de la incorporació de més panells a la resta d'edificis municipals i la creació del mapa solar, Gandia continua avançant cap a una ciutat més sostenible a través de l'eficiència energètica.