"Aquest Ajuntament i aquest govern és molt clar: no tolerarem que, en plena temporada turística tinga lloc una activitat totalment inacceptable com és l'extracció d'arena des de qualsevol de les nostres platges, amb les conseqüències i el perill que això comporta" amb aquestes paraules l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha deixat clara la postura del govern municipal sobre la intenció de la Demarcació de Costes de continuar amb l'extracció d'arena més enllà de les condicions acordades fa dues setmanes.

Prieto ha estat acompanyat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació per a la regidora delegada de Medi Ambient, Alícia Izquierdo; i l'edil responsable de Turisme i Platges, Vicent Mascarell.

Durant la compareixença s'ha informat que la Junta de Govern celebrada hui mateix ha aprovat per unanimitat un requeriment a la Demarcació de Costes a València, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, perquè cesse o modifique l'extracció de sorra a la platja de l'Auir durant la temporada estival, o bé paralitze les actuacions fins que la temporada turística de platges finalitze. "Si Costes rebutja aquest requeriment i no s'efectua la paralització dels treballs abans que acabe aquesta setmana, l'Ajuntament de Gandia plantejarà un recurs contenciós administratiu", ha avançat l'alcalde.

A la compareixença s'ha explicat que el passat 8 d'abril, l'Ajuntament rep ofici de la Demarcació de Costes a València, pel qual sol·licitava un informe relatiu a les obres d'emergència per a la reparació dels danys causats pel temporal marítim que va tindre lloc del 13 al 28 de març a diferents platges del litoral de la província de València.

Segons indiquen fonts municipals, el departament de Turisme i Platges va redactar un informe desfavorable a aquesta actuació on manifestava l'impacte negatiu que tindrien les obres si es duien a terme en temporada turística, amb tots els serveis operatius i totes les empreses concessionàries en marxa. Aquest informe concloïa que el més convenient seria esperar al mes d'octubre, quan l'afluència a les platges comença a decaure, per fer els treballs d'extracció.

Una vegada presentades i acceptades en bona part aquestes al·legacions i mesures pal·liatives, el consistori, fent valdre el principi de solidaritat amb altres municipis, expressa a Costes la seua disposició a valorar alternatives menys gravoses per a la ciutat que es puguen proposar per a l'extracció d'arena. Per part seua, la Demarcació de Costes, tan directament com a través de la Delegació de Govern, gràcies a les gestions amb la Delegació, que la durada de les obres seria de 2 setmanes i que no afectarien la temporada estival.

Tot i aquest compromís, durant la setmana passada es té concert que Costes no compliria el període pactat. Des de l'alcaldia, es demana més informació a la Demarcació, i la setmana passada es remet per escrit a l'ajuntament un cronograma de l'execució de les obres d'emergència molt diferent de l'acordat per les dues administracions.

"La imatge de dissabte passat, quan Costes no compleix ni amb la paraula donada ni amb el seu pla de seguretat, no es pot tornar a repetir" ha insistit l'alcalde qui ha explicat que Costes ha previst finalment executar obres en plena temporada estival, del 31 de maig fins al 26 de juliol.