El regidor de Memòria Democràtica i Cultura, Nahuel González; juntament amb Carme Melo, directora Centre de Gandia UV; i Cristina Escrivà, investigadora, documentalista i presidenta de la Asociación Cultural Instituto Obrero, ha presentat el cicle de conferències i exposicions “Les Dones de la II República”. Aquestes activitats es desenvoluparan a la Casa de la Cultura i la Sala Tossal de Gandia des del 31 de març fins al 5 de maig.

“Molta gent no coneix el paper important que van tenir moltes dones en el període republicà i la posterior resistència”, ha destacat González. Aquest cicle va orientat a aquest col·lectiu, que va quedar relegat a un segon lloc dins de la tasca de memòria democràtica, entre altres. “Estem orgulloses de reivindicar la seua memòria; de recordar per a no oblidar i, sobretot, millorar la nostra democràcia”, ha puntualitzat el regidor.

“Volem donar visibilitat a tota aquella efervescència i la contribució que feren les dones en una conjuntura de dificultats marcada pel patriarcat i el masclisme”, ha explicat Melo, qui també ha volgut remarcar que en la situació jurídica actual moltes de les pedagogies docents que emprem i els drets que tenen les dones “són conquestes d’aquella època. Hem de mantenir viva aquesta memòria i fer que les generacions més joves en siguen conscients”.

La inauguració serà el pròxim 31 de març a la Sala Tossal, amb una exposició dedicada a l’educadora gandiana Pilar Coll Alas i les sues coetànies a Gandia. “Aquesta dóna visibilitat a vora 600 dones que van aportar el millor d’elles mateix per a que tot funcionara durant la guerra”, ha declarat Escrivà. “Hem tret per primera volta a la llum imatges d’aquestes dones, a més de les fotografies de l’exili de la pròpia Pilar Coll, que passaran a formar part del Patrimoni de Gandia”, ha conclòs. 

A banda d’aquestes exposicions, el cicle el completaran 4 conferències repartides durant els mesos  d’abril i maig. El cinema, la pedagogia i la figura de la dona, tant en l’àmbit estatal, valencià, com local, seran els eixos principals que s’abordaran a aquestes activitats modulades per docents de la Universitat de València i Barcelona.