El 15 de novembre de cada any se celebra el Dia Mundial sense Alcohol, des que es declarara per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb el propòsit de crear consciència sobre els grans perills que implica per a les persones l'abús o trobar-se sota alts nivells d'alcohol.
Per al Departament de Sanitat i Polítiques Saludables, amb la regidora Liduvina Gil al capdavant, on s’integra la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, «la conscienciació de la ciutadania respecte a la xacra social que suposa l’alcohol és un objectiu prioritari, donat els problemes que genera en l’àmbit personal, familiar, social i laboral o acadèmic», tal i com ha expressat en roda de premsa juntament amb Eva Mauri, tècnica de la UPPCA.
El consum d’alcohol des d’una edat primerenca és una pràctica social permesa i, inclòs, exigida en certs cercles d’iniciació social, sense perdre de vista el modelatge que ja puga tenir la població jove respecte al consum d’alcohol aprés en la família d’origen. Per tant, no podem responsabilitzar exclusivament a la joventut, sinó mantenir la perspectiva de la responsabilitat social i comunitària, treballant des de la prevenció ambiental.
En aquesta línia, «cal que la família es responsabilitze de l’educació i exemple que es dóna des de la mateixa casa, així com sensibilitzar a la societat en el seu conjunt perquè ensenyen a la infància i adolescència els perills associats al seu consum i l’opció de gaudir d’un oci lliure d’alcohol», ha afegit l’edil.
D'acord amb l'última enquesta d'ESTUDES , hi ha un consum rellevant de begudes alcohòliques a pesar d'estar prohibida la venda a menors:
-Així, 7 de cada 10 estudiants d'entre 14 i 18 anys diu haver begut en l'últim any.
- 5 de cada 10 en l'últim mes, la qual cosa suposa una xifra pròxima al milió de joves. Aquesta xifra també té una lectura positiva, 5 de cada 10 no ha begut.
A Espanya els i les joves no perceben risc en l'ús d'alcohol, considerant el seu consum poc perillós en comparació amb altres substàncies. L'evidència científica ens indica que quan es dona: baixa percepció de risc, tolerància cap al seu consum i facilitat d'accés, les prevalences de consum es disparen.
Per tant, «és imprescindible fer campanyes dirigides a la joventut per a posar fre a les conseqüències que l'abús de l'alcohol està tenint en la societat, així com incidir en l’entorn perquè adopte canvis encaminats a la reducció del consum», ha enfatitzat la tècnica de l’UPPCA.
Des de la xarxa UPCCAs de la Comunitat Valenciana, a la qual pertany la Unitat de Gandia, es llança la campanya “Canviem la mirada, l’alcohol no és la diversió”, la qual se centra especialment en la joventut i tenint molt present la perspectiva de gènere.
«Durant la setmana del 14 al 20 de novembre es realitzaran publicacions a les Xarxes Socials del Departament de Sanitat i Polítiques Saludables amb l’objectiu de fer reflexionar a la ciutadania», ha conclós Mauri. A més a més, hi haurà dues publicacions en format píndoles informatives respecte a:
• Informació general sobre el consum d’alcohol; els límits establerts per a un consum de baix risc; consum intensiu d’alcohol i recomanacions per reduir la seua ingesta.
• Informació respecte a l’alcohol amb perspectiva de gènere, on s’explicaran les diferències existents segons el nostre sexe i gènere.
També destaquem el treball que s’està fent als centres educatius, amb els tallers de prevenció del consum d’alcohol, dirigit a l’alumnat d’ESO, Batxiller FPB i Cicles formatius. Aquest és un taller que té molt bona acollida per part de l’alumnat, on aprenen, entre altres, com actuar en cas de trobar-se davant una intoxicació etílica.
Cal tindre sempre present que amb l’alcohol, com amb qualsevol altra droga, legal i il·legal, no existeix el risc zero.