L’Estratègia contra el Desperdici Alimentari que coordina el Departament d’Agricultura presenta una campanya nadalenca per fer front a aquesta problemàtica durant aquestes festes.
El desperdici alimentari suposa un problema molt greu que s’accentua durant aquestes dades tan assenyalades, amb conseqüències socials i econòmiques importants, a més de tindre un impacte mediambiental substancial. Al llarg del Nadal es desperdicia fins a un 20% del menjar que comprem i cuinem, del qual la major part prové de les cases particulars.
Miquel Domenech, regidor d’Obres i Serveis i d’Agricultura: «És en les llars però també en el sector de l'hostaleria i de la restauració on més desperdici alimentari es genera, i les persones, com a consumidores, hem de ser més conscients de l’impacte d’aquest malbaratament, especialment a Nadal, quan la despesa en menjar s’eleva i, per contrapartida, augmenta el volum de residus».
L’estratègia contra el desperdici alimentari de l’Ajuntament d’Oliva pretén facilitar a la ciutadania ferramentes i consells per mitigar aquest greuge:
1. Planificar els menús amb antelació. La planificació és fonamental, tant si es fa un plat nou o si es recorre a receptes habituals, i per això cal detallar i enumerar els ingredients que es necessitaran i revisar si ja en disposem abans de fer la compra. Quant a això, cal evitar fer les compres a última hora i amb presses, per poder escollir millor les quantitats dels productes i el seu preu.
2. Ajustar les quantitats dels productes frescos de la cistella de la compra. S’ha d’intentar cuinar les racions que es consumiran segons el nombre de comensals. A més a més, és important la correcta conservació i emmagatzematge.
3. Consumir productes de proximitat i de temporada. Amb aquesta acció s’evita la producció intensiva i el transport de llargues distàncies dels productes. Els productes de temporada, per altra banda, es mantenen més temps i millor, amb les seues propietats i tot el seu sabor. A més a més, es potencia el petit comerç local, el sector productiu d’Oliva i beneficia el medi ambient.
4. Si es menja en algun bar o restaurant, demanar el menjar que no ens acabem, i emportar-nos-el.
«Totes aquestes recomanacions responen a la necessitat de reduir el desperdici alimentari a la nostra ciutat, conscienciar a la ciutadania sobre el consum responsable, sostenible i de proximitat i afavorir, a la fi, el benestar i les butxaques de les famílies d’Oliva durant les festes de Nadal» ha declarat el regidor responsable de l’Àrea d’Obres i Serveis i Agricultura, Miquel Domenech.