«L’Elca a Oliva, la que fou casa i refugi poètic de Francisco Brines ja és considerada Bé d’Interés Cultural en la seua categoria de Lloc històric», així ha informat l’alcaldessa d’Oliva Yolanda Balaguer després que la Portaveu del Consell i Vicepresidenta Aitana Mas anunciara l’acord pres pel Ple del Consell en la compareixença d’aquest matí.

L’Elca es tracta d’un lloc vinculat de manera indissoluble a l’obra del poeta d’Oliva Francisco Brines, Premi Cervantes 2020. Aquest edifici tan emblemàtic és conegut històricament com la «casa Avargues» perquè va ser construïda per la família Avargues en el segle XVII. A la fi del XIX va ser propietat dels Trénor i finalment, a principis dels anys quaranta, va ser adquirida per la família Brines. 

Per a la declaració de Bé d’Interés Cultural en la categoria de Lloc històric no sols s’ha tingut en compte el valor arquitectònic de l’edifici de l’Elca sinó també altres elements com el seu jardí, el llegat bibliogràfic del poeta, calculat en més de 15.000 exemplars adquirits en llibreries d’arreu del món i col·leccions de revistes literàries i de poesia i la seua col·lecció pictòrica, amb pintures, escultures, fotografies i altres objectes. Tanmateix la casa i el jardí tenen un pes important en l’obra del poeta, on a través dels seus versos es pot comprovar la influència que ha tingut l’entorn de l’Elca en la creació artística de Francisco Brines.

Segons l’informe del Consell Valencià de la Cultura, «l’Elca no només pot ser considerat un bé cultural per la naturalesa de l'immoble, sinó que cal valorar el seu patrimoni natural i d’altres com l'intel·lectual, el material, simbòlic i també l’afectiu».

Per part del consistori, l’alcaldessa d’Oliva Yolanda Balaguer ha rebut la notícia amb satisfacció i ha valorat molt positivament la iniciativa que naix de la Fundació Francisco Brines. «A Oliva tenim molts motius per estar orgullosos i orgulloses del nostre patrimoni arquitectònic, motor econòmic de la ciutat i part de la nostra essència com a poble, però avui en tenim un més. La declaració de l’Elca com a Bé d’Interés Cultural respon a la necessitat de protegir l’edifici i el seu entorn tal com ho va fer el mateix poeta, però també de valorar el seu significat cultural, històric, estètic i social» ha declarat l’alcaldessa. I afig que «L’Elca és molt més que un edifici, és Brines i el seu llegat patrimonial que és també el d’Oliva».

L’alcaldessa d’Oliva ha volgut assenyalar que aquest acte administratiu suposa un just reconeixement públic del valor de l’espai i de la tasca que desenvolupa la Fundació Francisco Brines per la divulgació, difusió i coneixement de l’obra del poeta i també una mostra de gratitud del poble d’Oliva i de la Generalitat Valenciana cap a Francisco Brines.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va iniciar els tràmits per a declarar la casa Elca de Brimes Bé d’Interés Cultural el novembre de 2021 i avui, la Vicepresidenta, Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i Portaveu del Consell ha anunciat definitivament l’acord pres al Ple del Consell. El decret es publicarà en el Bolletí Oficial de l’Estat i entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.