El Govern d'Espanya ha aprovat, a través de la Conferència Sectorial de Turisme, la posada en marxa a Oliva del projecte que escometrà la redinamització i reconversió de l'àrea costanera mitjançant travessia litoral sostenible accesible i resilient, per 2.441.513 euros, presentat pel Departament de Turisme al programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació 2022, finançat íntegrament amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
En la reunió de la Sectorial, s'ha aprovat definitivament un total de 196 projectes de sostenibilitat turística en destinació, per a totes les comunitats autònomes, dels quals 175 seran gestionats per les entitats locals beneficiàries i 21 corresponen a accions de cohesió que desenvoluparan les autonomies i també tindran impacte en destinació.
L'objectiu d'aquest projecte és dotar a Oliva d'una travessia litoral contínua, a través de passarel·les, que salvaguarden el sistema dunar, millorant la mobilitat inclusiva a les platges, aconseguint donar a conéixer la singularitat mediambiental de les dunes d'Oliva i, per tant, incrementant la seua posada en valor i conservació. En millorar l'accessibilitat i dotar d'infraestructures el litoral es millora exponencialment l'experiència del visitant, turista i de tots els veïns d'Oliva.
Segons Kino Calafat, regidor de Turisme de l'Ajuntament d'Oliva, “el treball del departament, amb l'aposta per aquest projecte, s'ha centrat a transformar, redinamitzar i reconvertir la franja litoral d'Oliva platja, per a previndre riscos enfront del canvi climàtic i afavorir la mobilitat a peu, turística litoral, preservant els valors mediambientals del cordó dunar, així com millorar l'entorn de l'àrea de costa de la destinació”.
El regidor delegat ha insistit, també, en la importància d'aquest projecte, que dotarà a Oliva d'un equipament que compatibilitza els usos turístics i mediambientals per a donar coherència i vertebrar el litoral oliver. Segons ha confirmat, amb la realització d'aquest projecte de sostenibilitat turística se salvaguarda l'escut natural d'arena enfront dels efectes del canvi climàtic, s'inclouen accions per a millorar l'entorn urbà litoral, alleujar la congestió del trànsit rodat, millorar l'experiència turística i recopilar dades fiables que impulsen una gestió turística intel·ligent”.
Encara que ja s'han dut a terme mesures de protecció del cordó dunar per a salvaguardar aquest espai ric en flora i fauna, amb la creació accessos d’acord amb l'entorn per a permetre l'entrada a les platges i intentar preservar aquests sistemes dunars, aquest és, segons Calafat, “el pas definitiu per a convertir Oliva en una destinació turística moderna, sostenible, accessible”.
El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació d'Oliva se sustenta en el nou Pla Estratègic Turístic, el Pla Director de Destinacions Turístic Intel·ligent d'Oliva i en els pilars fonamentals del Pla Estratègic de Turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2025, les directrius generals de l'Estratègia de Turisme Sostenible d'Espanya 2030, i en els fonaments de l'Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destinacions provinent del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Per la seva banda, la vicealcaldessa d’Oliva, Ana Morell, que va presentar el projecte fa unes setmanes al Parlament Europeu, ha declarat que “aquest anunci suposa el reconeixement de la tasca feta per la Regidoria de Turisme d’Oliva encapçalada pel company Kino Calafat i que ha presentat el projecte a totes les administracions pertinents per tal d’aconseguir aquesta quantiosa subvenció europea. Hem de felicitar-nos perquè els diputats europeus espanyols, s’han interessat per aquesta actuació a la nostra platja i amb la que iniciarem una actuació que serà l’inici de la revolució turística d’Oliva com a referent mediambiental, sostenible i d’un atractiu incomparable. Oliva està de moda i anem a seguir donant-li raons a la ciutadania per creure en el futur de la nostra meravellosa ciutat”, ha manifestat Morell.