L’ajuntament d’Oliva ha anunciat l'aprovació del Pla Estratègic de Desenvolupament Sostenible Agrari 2022-2030, un document pressupostat amb un total de 2,8 milions d’euros al llarg dels 8 anys de la seua vigència, i que conjuga un estudi sectorial i de diagnosi de l’agricultura a Oliva i el corresponent pla d’accions anuals, atenent a unes línies estratègiques plantejades. 

Segons indiquen fonts municipals, aquestes responen a un objectius consensuats que són consolidar i facilitar la continuïtat de l'activitat agrària d’Oliva, millorar la qualitat paisatgística del municipi, assegurar el canvi generacional i trobar un equilibri de rendibilitat i futur al sector, que genere ocupació i afavorisca l’agricultura local.

A través de la Regidoria d’Agricultura, que encapçala Miquel Doménech, s’ha estat treballant de manera coordinada amb els diferents agents implicats, amb la finalitat de reactivar el sector primari, que és un dels principals motors de l’economia local d’Oliva, i evitar així la desocupació en el mateix, sempre d’una manera sostenible, socialment responsable i coherent amb l’entorn.

Les mateixes fonts expliquen que per al disseny d’aquest Pla Estratègic s’ha realitzat una primera fase de diagnosi i estudi sectorial, amb reunions de seguiment i sessions participatives amb els diferents agents afectats, per concretar els objectius i les línies estratègiques. Aquestes s’han vist reflectides en el document definitiu del PEDAS, un pla d’acció estratègica, temporal i econòmicament planificat.

"Les línies estratègiques d’actuació s’han estructurat al voltant del territori, el producte, la viabilitat econòmica del sector agrícola i la cultura-ofici, és a dir, el reconeixement social de l’activitat que desenvolupen els i les professionals per tal de garantir el futur d’aquest sector i fer-lo més atractiu".

Segons el regidor d’agricultura d’Oliva, Miquel Doménech, “aquest document és un full de ruta per recuperar el patrimoni agrari, o almenys mantenir-lo, gràcies a les diferents actuacions plantejades, que pretenen generar el canvi de model necessari per a la nostra agricultura”. “Cal entendre que aquest tipus de plans estratègics requereixen un esforç energètic i econòmic, i d’un compromís institucional per complir amb el pla d’accions, i és per això que aquest full de ruta, el PEDAS, s’ha d’aprovar amb consens i que tots els partits polítics, que representen la ciutadania d’Oliva, el consideren com una alternativa de transformació positiva per al municipi” ha afegit el regidor.

Yolanda Balaguer, alcaldessa d’Oliva, ha declarat: “Consolidar i facilitar la “continuïtat” de l’activitat agrària, inclús la recuperació de les parcel·les ermes i abandonades per la millora del paisatge i de l'entorn, facilitant la implementació de projectes generadors de llocs de treball i la valoració de l’agricultura municipal és el que comporta un pla com aquest, que és un full de ruta molt clar de com potenciar la nostra agricultura a llarg termini”.