L'ajuntament d'Oliva ha anunciat que el passat 24 de març es va aprovar definitivament la contractació del Pla director del Castell de Santa Anna.

Els treballs que ara s’inicien, consistiran a elaborar un pla de treball per a consolidar i posar en valor les restes del fortí renaixentista del S. XVI.

El regidor de Patrimoni, Julio Llorca, valora positivament el fet de poder disposar d’una ferramenta com aquesta, ja que ens dona l'opció per a actuar per fases i optar a diferents subvencions per a convertir el castell en el mirador que la nostra ciutat mereix. Al mateix temps que consolida un bé d'interés cultural i baluard de les construccions renaixentistes de l’època.

El projecte s’ha adjudicat a l’empresa «El Fabricante de Espheras.Coop.v» i marcarà les directrius i treballs per retornar l’esplendor d’aquesta fortalesa. La previsió és que els treballs duren sis mesos i contemplen la realització d’alçats, cales muraries, diversos treballs arqueològics i historiogràfics per a poder en un futur emprendre accions de consolidació, restauració o reconstrucció.

Fonts municipals recorden que el castell de Santa Anna va ser construït sobre les restes de l’ermita de Santa Anna, datada d’abans de la segona meitat del segle XVI. Segons la documentació històrica conservada, el castell va ser construït al voltant de 1545 per part del tercer Comte d’Oliva Francesc Gilabert de Centelles. Francesc Gilabert manà construir el castell per tal de fortificar i defensar les seues terres enfront dels atacs i invasions dels pirates barbarescos, així com per a controlar la població morisca del Raval davant d’una sublevació.

El moment de la construcció del castell va ser un moment d’esplendor de la família Centelles, ja que va ser el mateix segle en què es van construir les muralles de la població, es va fer una important remodelació i ampliació del Palau Comtal i es van construir i ampliar altres construccions vinculades a les terres de la família, com el recinte emmurallat del Rafalí en la Font d’En Carròs o les muralles de Mascarell.

Amb la guerra de successió i la victòria de Felip V (17 de novembre del 1708), D’Asfeld ordenà l’enderroc de totes les muralles i castell d’Oliva. Enderroc que es va fer efectiu a primeries del 1709.