El projecte de convertir els sostres d'alguns edificis públics, com ara els centres educatius i el conservatori, en fonts d'energia renovable mitjançant la instal·lació de plaques solars, ja és una realitat. El primer centre educatiu en rebre aquesta font d’energia sostenible i renovable ha sigut el CEIP Santa Anna.
Aquesta iniciativa que naix de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Oliva que encapçala la vicealcaldessa, Ana Morell, ha certificat el primer pas de la creació d'una xarxa d'energia fotovoltaica amb la col·locació de plaques solars al sostre del CEIP Santa Anna. Les vacances de Setmana Santa i Pasqua han servit perquè l’empresa encarregada d’executar aquesta instal·lació poguera fer-ho sense causar molèsties a l’alumnat i professorat.
La vicealcaldessa i regidora d’Educació, Ana Morell, ha manifestat la seua satisfacció per poder “continuar treballant en un canvi en el model energètic per a Oliva, basat amb la generació d’energia solar utilitzant les cobertes dels centres educatius. Ja hem instal·lat les plaques en el CEIP Santa Ana i en breu es procedirà a la col·locació d’aquests panells al CEIP ALFADALÍ. A continuació, seguirem en tots els col·legis públics d'Oliva” ha afegit Morell.
Amb aquesta iniciativa sostenible, es pretén en una primera fase, donar abastament energètic als centres educatius, permetent l’autoconsum en aquests edificis públics, abaratint el cost de la facturació per llum que ha d’assumir l’administració local.
La idea per a la segona fase és poder crear una Comunitat energètica per maximitzar els beneficis d'aquesta inversió de més de 454.000 euros i que puga abastir altres edificis públics o vivendes particulars que puguen adherir-se a aquesta proposta, ja que els centres educatius no tenen activitat els caps de setmana però si es pot reutilitzar l'excedent energètic que puguen generar.
La proposta, a més compta amb el suport de les subvencions de l'IVACE que pot arribar fins al 70% del finançament del projecte, ja que és l’Ajuntament qui avança la inversió inicial i després sol·licita la seua recuperació.
Tal com ha assegurat la regidora d’Educació “és una molt bona notícia per a particulars, empreses i altres organismes institucionals o associatius que en breu podran constituir xarxes d'autoconsum i de comunitat energètica per tal d’abaratir costos en les futures factures de la llum i del gas i deixar de tindre una total dependència energètica externa. Aquesta energia servirà com a proveïment energètic dels mateixos centres, dels edificis públics i per a atendre les necessitats de famílies vulnerables” ha manifestat Morell.
Aquest pas endavant del projecte “Escoles Solars” és una demostració més de la importància que ha tingut durant tota la legislatura l’Educació per a l’Ajuntament d’Oliva, ja que la inversió que s’ha realitzat des de la Regidoria que dirigeix Ana Morell, en els centres educatius en matèria de manteniment, sols en 2022 supera els 514.000 euros amb remodelacions i canvis en els diferents col·legis de la ciutat.
Destaquen les millores de l’accessibilitat, les reformes en patis i zones de joc, inversió en equipaments en tots els centres educatius que ara venen a completar-se amb l’execució i posada en marxa dels sistemes d’energia d’autoconsum que des de l’administració local anomenen projecte “Escoles Solars”.
A més a més, aquestes primeres instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques dels CEIP Santa Anna i Alfadalí ja estan generant energia per a l’autoconsum en els primers dies de funcionament.