La regidoria d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de Gandia acull l'exposició itinerant “Créixer amb por: xiquetes i xiquets davant la violència de gènere”. Aquesta  exposició de dibuixos realitzats per fills i filles de víctimes de maltractaments atesos per la 'Comisión para la Investigación de  Malostratos a Mujeres', il·lustren sobre el paper les situacions de maltractament que han viscut. Des del 2013, 47 menors han sigut assassinats pels seus pares i 357 han  quedat orfes per violència masclista.

Aquesta recopilació de dibuixos forma part del projecte 'Intervenció Psicosocial amb Menors', una iniciativa que la Comissió va arrencar l'any 2003 observant les necessitats d'atenció psicològica que presentaven aquells xiquets i xiquetes que estaven sent víctimes directes de maltractament físic, psicològic o sexual.

"Aquesta feina naix amb la idea de sensibilitzar sobre els terribles efectes que la violència té sobre els menors que la pateixen, i que no es pot expressar amb paraules. A través dels seus treballs s'exposa com perceben els menors el procés de violència, fent-los protagonistes de la seua pròpia història, de la millor manera com ens ho poden explicar”, explica Susana Martínez, presidenta de la Comissió.

Destaquem que les creadores d'aquest projecte han desenvolupat un manual on defensen els beneficis de la intervenció professional amb víctimes menors de violència de gènere. Declaren que el treball no sols ha de ser terapèutic, per pal·liar els efectes d'aquesta violència, sinó també preventiu, per evitar que el model desigual de relacions entre dones i homes es reproduïsca en el futur. El manual es pot descarregar des de la pàgina de l'entitat per una donació de cinc euros. O també es pot adquirir la versió en paper després de fer una donació de 12 euros. Tot allò recaptat anirà destinat a la intervenció psicosocial amb menors víctimes de violència de gènere i al desenvolupament d'aquesta exposició itinerant.

A Espanya, des del 2013 un total de 47 xiquets ixiquetes han estat assassinats i 357 han quedat orfes a causa de la violència de gènere, segons dades de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.  Molts d'aquests menors presenten baixa autoestima, depressió, conductes agressives, problemes d'alimentació i fins i tot consum d'estupefaents.“Tot el que el menor fa té un sentit, té relació amb una cosa que li ha passat. Articulant-ho, donant forma als seus actes i pensaments d'una altra manera, podrà projectar-lo cap a un futur, cap a un canvi propi, recorrent i travessant la seua singularitat”, apunten les professionals.

L'exposició es podrà visitar a l'Edifici del Tossal número 8, fins al 30 de setembre.