La regidora de l’IMAB, Liduvina Gil, acompanyada pel director de l’IMAB, Toni Ordiñana, el director de la Plaça del Llibre, Rafael Domínguez i la presidenta de la Fundació Casal Jaume I Safor-Valldigna (ACPV), Josepa Costa, han presentat aquest matí al pati Carmesina de la Biblioteca Central la tercera edició de la Plaça del Llibre.
Aquest esdeveniment literari, cultural, educatiu i didàctic es celebrarà entre el 30 de març i el 2 d’abril a la Plaça Jaume I (plaça dels Colomets). En total estan programades 35 activitats, 17 d’elles presentacions de llibres però també moltes altres per a tots els públics.
«És un plaer sempre començar amb actes que tenen com a objectiu un esdeveniment com és la Plaça del Llibre on la festa i l’activitat gira al voltant dels llibres i la literatura en la nostra llengua», ha expressat en primera instància Ordiñana.
Per la seua part, la regidora de l’IMAB ha explicat en què consisteix exactament aquest acte: «Aquesta plaça s’ha establert des de fa uns anys com un dels esdeveniments principals de literatura en valencià. A Gandia hi tindrem presentacions en exclusiva, contacontes, espais musicals i showcookings, entre altres coses».
La Plaça del Llibre suposa la consolidació de Gandia com a punt de referència del mercat editorial i de la literatura en valencià. La programació, a més, es situa al costat de la Biblioteca Central de Gandia. Gandia, per tot això, es situa al nivell de Castelló, València i Alacant com a capital literària.
«La ciutadania de Gandia i voltants van a trobar tota una oferta lúdica, cultural i educativa per a gaudir de tot allò que està preparat per al cap de setmana vinent», ha afegit Gil.
Costa ha mostrat la seua satisfacció «per poder participar en activitats com aquesta que fan possible fer visible l’ús de la nostra llengua en un moment on el retrocés a dia de hui és preocupant». Gandia, per a Costa, «és una bona plaça per a fer actes com aquests i per tant anime totes i tots a participar el cap de setmana vinent per a consumir cultura que és el que la potencia».
Finalment, Domínguez, director de la Plaça del Llibre, ha destacat «que és molt important l’acollida que hem tingut sempre de la ciutat de Gandia, de l’IMAB i de l’Ajuntament. Aquesta és una acció coral, s’uneixen moltes organitzacions per a que açò siga possible».
El director d’aquest esdeveniment ha ressaltat diverses activitats com el concert del Cor del Campus de Gandia, que serà el divendres 31 de març o la tertúlia de Premis Literaris Ciutat de Gandia, moderada pel propi Ordiñana. «Tindrem moltes activitats arrelades al territori i això és el que fa tant especial un esdeveniment com aquest», ha conclòs.
Durant les quatre jornades de la Plaça del Llibre de Gandia, els assistents podran descobrir les últimes novetats de les editorials valencianes i gaudir de les activitats programades. Entre elles, destaquen presentacions de llibres, converses literàries, signatures, recitals poètics, animacions lectores infantils, concerts i –per primera vegada– un showcooking.
A més a més, enguany la Plaça del Llibre de Gandia aprofita la conjuntura i celebra amb antelació el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil l’1 d’abril, ja que el 2 d’abril és diumenge de rams. Així doncs, moltes de les activitats durant el cap de setmana –però sobretot el dissabte– estan dedicades al públic infantil i juvenil, unes generacions cabdals per a fomentar la lectura i el seu hàbit. Entre elles, podem trobar el dissabte la cercavila literària Espantacriatures i l’animació lectora La Maria no té por; ambdós a càrrec de Disparatario; i el contacontes La Pau (Bullent Edicions), a càrrec d’Irene Verdú i Daniel García. Per una altra banda, després de l’èxit del format de podcasts en darreres Places, a la 3a Plaça del Llibre de Gandia, s'emet en directe el podcast de La Còmicteca, un espai literari presentat per Maria Colomer i Pablo Lloret, que en aquesta ocasió es centra en còmics juvenils per a celebrar l’efemèride assenyalada.
Una programació arrelada al territori
Gandia és ciutat literària on han florit obres i autors imprescindibles en la nostra literatura. Autors com Joan Roís de Corella, Joanot Martorell i Ausiàs March han fet de Gandia tàlem dels clàssics de la literatura valenciana.
D’aquesta manera, l’eix central en torn al qual gira la programació de la Plaça del Llibre de Gandia és la identitat i el territori amb un gruix de presentacions amb aquesta interessant temàtica. Entre elles, destaquem l’activitat organitzada per Saforíssims, Societat Literària sobre les novetats literàries amb la lectura col·lectiva de les mateixes on participaran conegudes poetes de la Safor com Maria Josep Escrivà, Joan Deusa, Teresa Pascual, Gregorio Royo i Joan Iborra; la presentació de Les dones Borja, de Verònica Zaragoza (Edicions Tres i Quatre); la presentació A un tir de pedra. Les més belles sendes de la Safor (Edicions del Bullent); la presentació De la colla guenga, de Mª José García (Institució Alfons el Magnànim); i un showcooking sobre els Mossets de Literatura saforenca a càrrec de David Vizcaino i Vicenta Llorca.
Amb aquest objectiu i molts altres, les 35 activitats programades per a les quatre jornades, amb una desena d’editorials participants, fan de la Plaça del Llibre de Gandia un arc de Sant Martí de possibilitats variades en activitats per a totes les edats i gustos. Des d’activitats infantils adreçades a escolars o animacions lectores; converses literàries com Mater amb Emili Morant, Romina del Rey i, l’autor, Martí Domínguez el divendres 31 de març a les 19h; passant pel concert de jazz de Carlos Gonzálbez Trio, que tindrà lloc a la Casa de la Cultura de la Marquesa el dijous 30 de març a les 20h; el concert del cor del Campus de Gandia de la UPV divendres 31 de març a les 20:15h; la performance literària Seyahat a càrrec de la Cia Dunatacà, dissabte 1 d’abril a les 19:30h; el concert de GEM, dissabte 1 d’abril a les 20:15h; i, com a cloenda de la 3a Plaça del Llibre de Gandia, el recital poètic musical amb Àngels Gregori i Kela, diumenge 12 a les 20h.
Amb tot això, i la presència online de la Llibreria Virtual, la Plaça del Llibre treballa constantment amb l’objectiu de fer aquest projecte accessible a totes les persones, independentment de les seues capacitats o localitzacions geogràfiques, per tal d’augmentar la democratització de l’esdeveniment. Per aquesta raó, totes les activitats són gratuïtes i s’ofereix la interpretació en llengua de signes per a moltes de les activitats del programa. D’aquesta manera, es garanteix l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària per a tothom. Amb la celebració de diverses edicions –repartides al llarg de l’any i arreu tot el territori valencià–, i el manteniment de la Llibreria Virtual –encetada al 2020–, l’organització s’assegura que tothom puga tindre accés a la compra de llibres en valencià des de qualsevol localitat.
La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de Gandia, Saforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV), el CEFIRE de Gandia, AVL i les Corts Valencianes. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.