L’ajuntament de Gandia i l’Associació Clàssiques i Modernes van signar al Saló d’Actes de la Biblioteca Central el conveni de col·laboració per a promoure el projecte ‘Biblioteques en Igualtat’.
Aquest té com a finalitat “donar visibilitat a les escriptores de tots els temps o les seues obres, ficar en valor el paper de la dona, proposar una mirada crítica de gènere a la cultura i la recuperació i posada en valor de les obres escrites per dones valencianes”, ha afirmat Juana Navarro, regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives.
Des de l'Ajuntament recalquen que tot això connecta amb una necessitat i inquietud: dotar de referents i desenvolupar als subjectes les ferramentes culturals que fan viable el pensament crític, la independència, la llibertat personal, la capacitat per qüestionar el mon i els seus problemes i assumir els reptes actuals. “Si el passat no va ser just amb les escriptores, és deure nostre el fet de vetlar per a recuperar la seua memòria, ja que una cultura que no les incloga a ‘elles’ serà sempre incompleta i, fins i tot, falsària”, exposa el manifest “Biblioteques en la Igualtat”, al qual s’ha adherit Gandia.
"L’acord pretén millorar els drets culturals de la ciutadania, vetlant pel patrimoni cultural i exercint un paper actiu en la millora democràtica i els drets culturals; a banda de compensar els desequilibris produïts per l’articulació de relacions al patriarcat".
Per tal d’aconseguir-ho, Ajuntament i Associació es comprometen a: atorgar una major visibilitat a les escriptores i a les seues obres; completar els fons bibliogràfics, en relació amb els buits i les absències d'obra literària, d'assaig i art, escrites per dones de tots els temps; “impulsar la cooperació i creació d'aliances entre biblioteques i altres agents implicats per acabar amb la bretxa de gènere; i involucrar a altres entitats en la realització de tallers, xarrades i fòrums, en el marc de ‘Biblioteques en Igualtat’”, ha exposat Liduvina Gil, regidora de l’IMAB.
La duració de l’acord avarca des de 2022 fins a 2025. Cada part haurà d’anomenar a dos persones responsables del seguiment i control del funcionament de tot el disposat. Clàssiques i Modernes (CiM) facilitarà assessorament expert en metodologia d'investigació i formació aplicada als equips per a realitzar un seguiment durant el procés de desenvolupament d’aquest projecte i la seua avaluació, i material de consulta en la web: www.clasicasymodernas.org