Gandia inicia les obres de restauració de la Capella de l'Assumpció

La ciutat recupera un edifici patrimonial emblemàtic

Amb un acte públic celebrat aquest matí, l'Ajuntament de Gandia ha donat el tret d'eixida a les obres de restauració de la Capella de l'Assumpció, un edifici d'alt valor patrimonial situat al cor històric de la ciutat. La primera tinenta d'alcaldia i regidora de Patrimoni, Alícia Izquierdo, acompanyada de l'arqueòleg municipal i responsable del projecte, Joan Negre, han presidit la firma de l'acta de replanteig que marca l'inici oficial dels treballs.

Un projecte llargament esperat

La recuperació de la Capella de l'Assumpció suposa la culminació d'un llarg procés que s'ha hagut d'afrontar per la condició de propietat privada de l'edifici. Després d'un complex procediment de permuta i adjudicació, l'Ajuntament va aconseguir adquirir-lo l'any 2022, obrint la porta a la seva restauració.

Un pressupost de 310.000 euros

Les obres, que s'han adjudicat a l'empresa gandiana Construcciones Bañuls, tenen un pressupost de licitació de 310.000 euros i un termini d'execució previst d'entre 10 i 12 mesos. Això significa que, si tot va segons el previst, la Capella de l'Assumpció podrà obrir les seves portes al públic a l'estiu de 2025.

Un espai per a la cultura i el turisme

Un cop restaurada, la Capella de l'Assumpció no només recuperarà la seva bellesa arquitectònica, sinó que també es convertirà en un espai al servei de la cultura i el turisme. L'edifici albergarà un centre d'interpretació dedicat als clàssics de la literatura valenciana, Ausiàs March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella. A més, també servirà com a centre d'acollida per als visitants, oferint-los informació sobre la història i el patrimoni de Gandia.

Un treball meticulós i sistemàtic

Segons l'arqueòleg municipal Joan Negre, la restauració de la Capella de l'Assumpció suposarà un treball meticulós i sistemàtic, ja que es tracta d'un edifici d'alt valor patrimonial. En una primera fase, s'asseguraran els arcs i les cobertes, es buidaran els enderrocs i s'excavarà part del seu interior per conèixer millor la història de l'edifici.

Un edifici amb una rica història

La Capella de l'Assumpció va ser construïda al segle XVI per la "Loable Confraria de Nostra Dona Santa Maria" de la vila de Gandia. L'edifici original era una capella lateral de la Col·legiata, però l'any 1519 la confraria va adquirir un solar adjacent i va construir una nova capella, que és l'actual. La capella va ser reformada en profunditat al segle XIX, adoptant l'estil barroc tardà que conserva avui dia.

Un projecte que posa en valor el patrimoni de Gandia

La restauració de la Capella de l'Assumpció és un projecte de gran importància per a Gandia, ja que permetrà recuperar un edifici emblemàtic de la ciutat i posar en valor el seu ric patrimoni històric i cultural. A més, suposarà la creació d'un nou espai cultural i turístic que dinamitzarà el centre històric.