L’Associació Cultural Falla Barri Sant Francesc, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, Música i Biblioteques, que dirigeix Julio Llorca, ha organitzat per a aquest dissabte 4 de març una ruta guiada i teatralitzada que recorrerà els punts més emblemàtics del comerç de la taronja a Oliva.

L’activitat, basada en el llibret que la comissió acaba de publicar, i inspirada en fets i personatges reals, descobrirà a les persones que assistisquen tots els antics magatzems de fruita que s’han documentat gràcies a la investigació de l’equip coordinador del projecte.

Cristina Colomar i Carmina Desena, de Rodamon en acció, i Enric Escrivà, guiaran el públic en un recorregut que s'iniciarà a les 10.30 hores, en el carrer de Sabin i Salk, tocant el Convent de les Monges Clarisses, i continuarà per carrers com ara el de Salvador Mestre Parra, que concentrava una important activitat comercial, el passeig de Joan Carles I, on antigament s'ubicava l'estació de ferrocarril, i altres com el del Governador, el de Navarra, el d'Eduard Escalante o el dels Germans Benlliure. L’itinerari acabarà en la plaça del Riuet dels Frares, on hi haurà música, danses i degustació de dolços amb la taronja com a ingredient principal.

“La història mai contada de la taronja a Oliva” és una proposta familiar, gratuïta i oberta a tot el veïnat, amb la qual la comissió fallera vol compartir amb el poble el record del nostre passat llaurador i el de tots els seus protagonistes: comerciants, exportadors, rebutgers, jornalers, encaixadores, triadores, etc. Tot un món que forma part de la memòria col·lectiva d’Oliva i al qual l’AC Falla Barri Sant Francesc ha volgut retre homenatge a través d’aquesta jornada lúdica, cultural i complementària a l’edició del llibre.

La cavalcada del ninot, que va tindre lloc el cap de setmana passat, o els monuments fallers de la Falla Barri Sant Francesc, que es plantaran d’ací a dues setmanes en el carrer del Comte d’Oliva, també giren al voltant del món de la taronja.