El Centre Polivalent ha acollit la jornada “Rajolars. Propostes de Futur” al Centre Polivalent, organitzada per l’Ajuntament d’Oliva i la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana.

L’acte ha comptat amb la presència de Núria Matarredona, directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Carmen Imbernón i Begoña Fernández, del Comité Nacional de l’Europan Espanya, Luís Sendra, degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, membres del jurat de l’Europan, autoritats de l’Ajuntament de Sant Climent del Llobregat, membres dels equips guanyadors de l’Europan 15 en Oliva i membres de l’equip de govern d’Oliva.

L’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, ha sigut l’encarregada de donar la benvinguda a l’acte i agrair la presència a les persones que han assistit. A més, ha destacat la importància d’esdeveniments com l’EUROPAN que donen pas al talent dels joves arquitectes per recuperar i millorar el patrimoni arquitectònic. “L’objectiu que va plantejar l’ajuntament va ser la transformació de la zona degradada dels Rajolars, per mitjà de la innovació urbana vinculada a la identitat del lloc i el seu entorn, tenint en compte principis com la sostenibilitat econòmica i ambiental, el respecte al patrimoni, la diversificació d’usos compatibles, la mobilitat basada en els desplaçaments no motoritzats, la innovació en la formació professional d’alt rendiment i la participació ciutadana”, ha comentat Balaguer.

A continuació, la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Núria Matarredona, ha dedicat unes paraules als assistents i ha donat el seu suport  als joves arquitectes per a continuar en la gran tasca que han fet en els cinc projectes presentats.

Tot seguit s’ha fet la presentació dels tres projectes que han rebut la menció especial, que han rebut el premi de mans de Carmen Imbernón, del Comité Nacional de l’Europan Espanya, de Ioana Sintinbrean, regidora d’Urbanisme, i de Julio Llorca, regidor de Museus i Patrimoni Artístic. El projecte "Loop-Settling" del Fabricante de Espheras, que descobreix que l’origen funcional de les fàbriques és compatible amb la dimensió emocional de l’experiència espacial arquitectònica; el projecte “Look Back, Move Forward!” d’Irene Benet i Marta Benet, per la sòlida i innovadora proposta d’usos plantejada, en sintonia amb els senyals d’identitat de la comarca de la Safor; i el projecte “Lattice-Work” de Belén Bravo, Iñigo López, Daniel Gómez de Zamora i Ana Alicia Martínez, per la integració territorial i local de l’àrea d’intervenció en una realitat més complexa, diluint la delimitació proposada i relacionant l’estructura urbana amb el paisatge circumdant d’horta.

Tal i com informen des del consistori, el segon premi, que ha lliurat la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Núria Matarredona, ha sigut el projecte “Even a Brick Wants to Be Something” d'Adrian Darriba, Estela Darriba, Guillermo Pomar i Miguel Fernández, una proposta de renaturalitzar el sector com a pas previ a la implantació d’usos productius, així com la rehabilitació del patrimoni industrial per a acollir tot el programa d’usos proposats, inclosos els habitatges, dins de les naus existents.

L’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, ha fet el lliurament del primer premi al projecte  “Productive Memories” de Luís Bernardo, Ignacio Burgos i Ana Méndez, per l’extraordinària solvència de l’anàlisi realitzada i la qualitat de les propostes a totes les escales, el rigor del pla de fases en què es contempla la complexitat dels problemes a resoldre i per aconseguir, amb encert, que les noves edificacions i l’espai públic que les articula s’adeqüen amb naturalitat al lloc.

Per finalitzar, s’ha realitzat la taula redona, dirigida i moderada per Eduardo de Miguel, amb tots els equips participants de l’EUROPAN 15, per tal de proposar els punts claus per millorar i prosperar Oliva i la zona dels Rajolars.